DRYHME Home     Sitemap


Natuurlijke ventilatie

Op verschillende manieren is een huis te ventileren. Veel huizen zijn voorzien van ventilatieroosters, waardoor frisse lucht ook kan binnenkomen zonder ramen te openen. Natuurlijke ventilatie kan voldoende zijn om een huis van voldoende gezonde lucht te voorzien, voor bewoners, huisdieren, en verbranding van gas of hout. Het huis moet daarvoor wel geschikt zijn.

Moderne huizen met potdichte isolatie, of huizen waarbij de ramen niet open kunnen, kunnen misschien mechanische ventilatie gebruiken. Zie daarvoor Gebalanceerde ventilatie, en Mechanische afzuigsystemen.

Tips
  • Zet de ventilatieroosters voor de toevoer van verse lucht zoveel mogelijk open
  • Een afzuigkap of simpele ventilator kan de keuken, de douche of het toilet heel makkelijk beter ventileren.
  • Zorg altijd voor goede aanvoer van lucht. Dat kan via ventilatieroosters in de deuren, of met een ruimte tussen de deur en de drempel (minimaal twee centimeter)
Zo werkt natuurlijke ventilatie

Houd ventilatieroosters of klepraampjes altijd open, eventueel afgestemd op de weersomstandigheden. Dat zorgt, samen met dagelijks een kwartier de ramen open, voor voldoende frisse lucht. Tuimelramen (ook bekend als klap-kantelramen) zijn handig omdat ze twee standen hebben: helemaal open om volledig te luchten, en op een kier voor ventilatie. De ventilatiestand is doorgaans veilig tegen inbraak. Er zijn ook inbraakwerende voorzieningen voor zowel kiep- als draairamen. Daarmee kunnen bewoners ook bij afwezigheid of 's nachts met een gerust hart ventileren. Hetzelfde geldt voor kleine klepraampjes.

Ventileren met ramen is niet altijd even praktisch. Dan bieden ventilatieroosters uitkomst. Het totale oppervlak van de luchtroosters in een normale woonkamer moet ongeveer 1 meter breed en 10 centimeter hoog zijn. Het liefst verdeeld over twee of meer roosters tegenover elkaar, zodat lucht optimaal doorstroomt.

Gaas tegen beestjes
De meest optimale ventilatie vindt plaats als roosters zoveel mogelijk open staan. Als de wind erop staat, kunt u de roosters tijdelijk (gedeeltelijk) sluiten, om tocht en teveel warmteverlies te voorkomen. Insecten komen trouwens niet binnen via ventilatieroosters: een gaas houdt de beestjes buiten. (Bron Milieu Centraal)

Home    Sitemap    Help/FAQ