DRYHME Home     Sitemap


Ventileren en uw gezondheid

Luchtverversing in huis is noodzakelijk voor gezonde bewoners en comfortabel wonen. Mensen, dieren en planten hebben frisse lucht nodig voor ademhaling. Een installaties zoals een gasfornuis, een geisers of (open) CV-ketel, gebruikt zuurstof voor de verbranding van gas. Gebrek aan ventilatie kan dodelijk uitpakken: een geiser of ander open verbrandingsinstallatie kan namelijk koolmonoxide produceren, wanneer er te weinig zuurstof in de ruimte is. En koolmonoxide is zeer giftig.

Maar luchtverversing is om meer redenen beter voor de gezondheid. Het zorgt namelijk voor de afvoer van vocht in huis. Een hoge luchtvochtigheid in de vertrekken voelt niet alleen kil aan, het kan ook zorgen voor luchtwegklachten door schimmelvorming.

De afvoer van zeer vuile en vochtige lucht, uit de badkamer, de keuken en het toilet, gaat via ventilatiekanalen of afvoerkanalen die meestal zijn aangelegd in plafond of muur. Als lucht daardoor goed wegtrekt, zal automatisch nieuwe lucht naar deze ruimte stromen. Tenminste: als er goede aanvoermogelijkheden zijn. Voor goede luchtinstroom zijn daarom ventilatieroosters in de deuren nodig, of een ruimte tussen de deur en de drempel van minimaal twee centimeter.

Ventilatie kost energie, maar is geen energieverspilling. Ventileren verlaagt het vochtgehalte en verhoogt het comfort van uw woning. Een te vochtig huis is niet alleen kil en muf, maar ook ongezond. Het verwarmen van een vochtig huis kost ook meer energie. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen veertig en zestig procent. Het is echt te vochtig in huis als de vochtmeter (hygrometer) meer dan zeventig procent aangeeft.

Bewoners van vochtige huizen hebben vaker luchtwegklachten, dan bewoners van huizen waar zich geen vochtproblemen voordoen. Die klachten komen waarschijnlijk door zogeheten allergenen, zoals schimmels en mijten, die goed gedijen in vochtige omstandigheden.

Voor mensen met gevoelige luchtwegen of luchtwegaandoeningen, is ventileren van extra groot belang. Zo'n drie procent van de bevolking reageert allergisch op schimmels. Overgevoeligheid voor de huisstofmijt bestaat bij tien tot vijftien procent. Allergie is erfelijk, maar ontwikkelt zich pas bij contact met de boosdoeners zoals mijten.

Een tekort aan ventilatie zorgt ook voor meer opeenhoping van schadelijke stoffen. Veel kinderen en volwassenen zijn daar overgevoelig voor. Klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en lichtwegirritaties. Een aantal ongewenste stoffen, bijvoorbeeld formaldehyde uit plaatmaterialen, komt in hogere mate vrij in vochtige omstandigheden.

Op de begane grond kan teveel (mechanische) luchtafvoer zorgen voor luchtaanzuiging vanuit de kruipruimte, bij gebrek aan aanvoer van buitenlucht. Daardoor trekt ook radongas naar de woonvertrekken, en dat kan (bij hoge concentraties) kankerverwekkend zijn. (Bron Milieu Centraal)

Home    Sitemap    Help/FAQ